21 милиона 110 хиляди лева е общата държавна субсидия за делегирани дейности, местните приходи са 18 милиона 249 хиляди лева.

Още 12,2 милиона лева ще бъдат усвоени чрез 19-те проекта, които общината изпълнява по оперативни програми на Европейския съюз. Най-голяма част от средствата са по Оперативна програма "Региони в растеж" – 8,3 милиона лева, с които ще продължи изграждането на парковете и сградите от образователната инфраструктура. Ще бъдат основно ремонтирани сградата на езиковата и математическата гимназии, на ІІІ-то и ІV-то училище, на ІV-та и на VІІ-ма детска градина

С 6,5 милиона лева ще бъдат финансирани основни ремонти на улици, тротоари, обществени сгради, църкви, паркинги, детски площадки, укрепителни съоръжения и паркове. Ще бъде закупена апаратура за комплексна съдова и неврологична диагностика на стойност 50 хиляди лева, SMS-система за паркиране и две нови автобусни спирки.

В бюджета са заложени 20 хиляди лева за фонд „Ин витро” и 25 хиляди лева за безплатно пътуване на пенсионерите над 70-годишна възраст.

С 460 хиляди лева са планирани за изработване на иконостас и иконопис на храм „Свети Дух”, както и озеленяване на пространството пред него.

Списъците с обектите за инвестиции и закупуване на активи са направени по близо 20 предложения на различни обществени групи, отправени до кмета и до общински съветници.

Тази седмица проектобюджетът ще бъде разгледан в постоянните комисии към Общинския съвет. На заседанията на комисиите ще бъде представен и списъкът на средствата, с които Община Монтана ще разполага по европейски програми. Идния понеделник, 29 януари, е редовната месечна сесия на местният парламент, на която Бюджет 2018 ще бъде подложен на гласуване.