Огнян Ценков запозна присъстващите с процедурите, които предстоят да бъдат извършени, за да се стигне до реалното изпълнение на строителството. Той информира, че в Община Видин е получена заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, с която се дава разрешение на Агенция "Пътна инфраструктура" за изработване на ПУП-ПП.

Заповедта е издадена на 18.01.2019 г. и е получена в Община Видин на 21.01.2019 г., като са предприети действия по нейното разгласяване: качена е на интернет страницата на Община Видин; поставена е на две видни места в сградата на Община Видин; предадена е за разгласяване на кметовете на останалите населени места по трасето на пътя - с. Новоселци, с. Слана Бара, гр. Дунавци, с. Търняне, с. Синаговци, с. Жеглица и с. Ивановци.

Съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ), информирането и разгласяването пред жителите трябва да се извърши в 10-дневен срок. Именно това беше и целта на отправената покана към гражданите на Общината за провеждането на срещата.

Огнян Ценков заяви, че това е и поет ангажимент от него към гражданите всички важни въпроси да се обсъждат в пряк открит диалог и добронамерен тон. Той поясни, че изграждането на магистралния път Видин - Ботевград е процес, който е започнал през 2005 г., като в началото на 2016 г. в залата на Общински съвет - Видин е проведено общественото обсъждане за Оценка въздействието на околната среда.

В програмата за управление на правителството в мандат 2017-2021 г. обектът е заложен като приоритетен проект в раздел "Транспорт". През 2018 г., след проведени работни срещи и активна кореспонденция с Областна администрация, АПИ и МРРБ, се е стигнало в началото на тази година до изработването на проекта за ПУП-ПП. Направените планирани промени в ЗУТ още повече облекчават процедурите и значително съкращават сроковете.

Главният архитект на Община Видин Ангел Недялков представи нагледно трасето, през което ще премине магистралния път. Гражданите имаха възможност да зададат въпроси, на които отговориха кметът на общината и главният архитект.