Изключително символичен елемент на всяка олимпийска игра, олимпийският факел се запалва от слънчевите лъчи на ритуална церемония в храма на Хера в Олимпия, Гърция, с намигване към древните олимпийски игри. Междувременно, за Параолимпийските игри, пламъкът е създаден в Стоук Мандевил, Великобритания, където се заражда параолимпийското движение. Във Франция факелът ще направи първата си спирка в Марсилия, преди да поеме към Олимпийския стадион в Париж.

Lehanneur беше избран за дизайна на олимпийския факел след покана за търг, определена от Париж 2024 г., и той беше избран, „заради своя поетичен и силно символичен подход, заедно със способността му да схване ценностите и очакванията на Париж 2024′.

При откриването на факлата в Париж Леханер цитира Виктор Юго: „Формата е субстанцията, която се издига на повърхността“ – за мен това е добро определение за това какво е дизайн“, каза той. „За продукт като факлата най-важният елемент не е естетиката или елегантността, а как ще бъде използван за предаване на послание.“

Неговият дизайн, обяснява Lehanneur, „дава форма на ценностите на Париж 2024“. Работейки, следвайки принципите на равенството и мира, и с мисълта за Париж, той създава дизайн, базиран на симетрия и криви, с вода (също повтаряща се тема в работата на Lehanneur), представляваща Париж край Сена, но също и пътуването на факела от Олимпия до Марсилия и до местата на олимпийските игри извън площадката на Мартиника и Гваделупа.

Изработен от стомана с подкрепата на ArcelorMittal, факелът е симетричен от всички страни и има златен пръстен, разделящ гладкия връх и изваяното дъно. С височина от 70 см и тегло от 1,5 кг, това е резултат от работа, която дава картбланш на дизайнера. „Беше важно този предмет да бъде аксесоар към красотата на пламъка, така че го проектирахме с мисъл за пламъка“, казва Леханер. Хармоничните криви и чистият дизайнерски език определят факлата. „Исках да проектирам емблематичен обект, който хората да запомнят лесно. Обект като този не принадлежи на дизайнер, той принадлежи на всички.“

Източник: sportandlife.net