Гербът на Македонската православна църква – Охридска архиепископия
Гербът на Македонската православна църква – Охридска архиепископия

Според председателя на ПП "Възраждане” Костадин Костадинов приемането на македонската църква за дъщерна от българската патриаршия дава възможност на страната ни да поправи една историческа неправда, която е от времето на Втората балканска война. По думите му никога не е имало конфликт между Македония и България, а напрежение създадено от съседна Сърбия.

"Ако някой беше казал преди години, че македонските владици ще искат българската църква да ги признае като църква-майка и на практика по този начин те да признаят, че македонската църква е дъщерна на българската и е българска по произход, никой нямаше да го повярва. А такива настроения има и в самата Македония. От тук насетне, след като ръката е подадена от тяхна страна, ние сме длъжни да я поемем. Моментът е исторически, не бива да го пропускаме този шанс, защото българската история през последните повече от 100 години е история на пропуснатите шансове“, каза Костадинов. Той сподели още, че в България връзката между народа и църквата е прекъсната и допълни, че патриаршията има вина за това, защото не се интересува от управлението на обществото, но и хората не я признават и не се обръщат за помощ към нея.

Според председателя на партия "Възраждане” това е сериозен проблем и е нужно да се пробуди българското самосъзнание, предаде Дарик. 'Не трябва да забравяме, че ние извоювахме своя собствена национална църква, преди да извоюваме своя собствена държава и не трябва да забравяме, че църковната борба беше в основата на революционната борба“, допълни още председателят на партия "Възраждане” Костадин Костадинов

Светият Синод ще обсъди искането на заседанието си в края на месеца.

Източник: actualno.com