Училището в сeло Зверино е предложено да бъде определено и като защитено. Критериите за определяне на защитено училище се приемат с акт на Министерския съвет и са свързани с обективните географски и демографски фактори, наличието на пътна инфраструктура. Към момента в СУ “Св. Климент Охридски“ - Зверино се обучават 188 ученици, 94 от които са пътуващи. За учебната 2017/2018 г. очакваният брой на пътуващите ученици до 16-годишна възраст към училището, което се предлага да бъде защитено, е 99 ученици, от 7 населени места - Игнатица, Габровница, Елисейна, Зли дол, Очин дол, Осеновлаг и Ребърково.

Осигурен е транспорт за пътуващите ученици до училището. Осигурени са и условия за целодневна организация на учебния ден за учебната 2017/2018 г. Подсигурено е столово хранене на място в ученическия стол.

Пътуването на ученици на повече от 20 км обаче ще създаде допълнителни трудности, тъй като Зверино и съседните села се намират в район на полупланински и планински релеф. Продължителността на пътуването при нормални условия е 30 минути, а при зимни условия и усложнена обстановка продължителността на пътуването се увеличава.

Защитените училища получават ежегодно допълнително финансиране чрез бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет в размер на 32 000 лв. за училище, което се намира в планински район.

Съгласно Постановление №128 на Министерския съвет от 29.06.2017 г. за пътуващите деца и ученици до средищна детска градина и средищно училище се осигурява безплатен транспорт. Безплатен транспорт се осигурява и за всички други деца в задължителна предучилищна възраст и за учениците от I-XII клас включително, които пътуват от населени места, в които няма детска градина или училище, което провежда обучение в съответната група или в съответния клас, или обратно.

Предложенията на Община Мездра ще бъдат разгледани от Междуведомствена комисия, която включва представители на МОН, Министерство на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Министерството на здравеопазването и на Националното сдружение на общините в Република Българи. Комисията ще направи оценка на внесените предложения за допълнение, ще извърши преглед на действащия списък и ще направи предложения за включване или отпадане на детски градини и училища от него.

Средищните и защитени учебни заведения са включени в списъци, приети от МС по предложения на министъра на образованието и науката въз основа на решения на съответните общински съвети и обнародвани в "Държавен вестник“. Те се актуализират ежегодно до 1 ноември