Архивните документи потвърждават, че проститутките се преглеждали всяка седмица от д-р Морис Центлер. Дали защото бил евреин, или защото протестите на лекарите не са от вчера, докторът внесъл прошение в общината. В него той молел да се направи нужното така че, таксите от прегледите на дамите от гнездата на любовта, да не отиват в общинската хазна, както било дотогава, а да си ги получава в своя полза. Според документи от 1901 г., на 7 февруари молбата му била разгледана на заседание на общинските съветници на Враца.

Съветникът Петър Левордашки помолил да се забележи в протокола, че не е съгласен да се удовлетвори просителя. Мотивирал се с факта, че същата година заплатата на градския лекар била увеличена с 600 лева.

Кметът и местният парламент обаче решили, че ако д-р Центлер получава и възнаграждение от особените си пациентки, ще е по-внимателен и това ще е в полза на общественото здраве на врачани. Така общинските съветници преди век решили градският доктор да взема такси за прегледите си от питомничките на публичните домове за своя полза и той определено печелел добре.