"В началото на тази учебна година, различна от всички останали, е ясната заявка на Правителството да изведе като стратегически приоритет образованието и да реализира действени политики за повишаване авторитета и кариерното развитие на учителите, да ангажира всички институции в процеса на приобщаване и задържане на всяко дете и ученик в образователната система, да увеличи средствата за образование и повиши качеството в сектора, е чест да Ви поздравя за добрите резултати, които ще бъдат отчетени днес и да Ви пожелая здраве, сили и смели мечти да реализирате Вашите планове", заяви при откриването на съвещанието областният управител Малина Николова.

"Стимулите на държавата са свързани с големите очаквания за по-голяма ефективност на образователните резултати. Повишаването на заплатите в сектора изисква по-голяма отговорност, по-качествена работа и високи нива на компетентност на учителските екипи, подчерта Малина Николова. Благодаря на Регионално управление на образованието за пълноценното сътрудничество с Областна администрация - Враца и общините. Общите ни усилия дават резултат и това привлича вниманието на изпълнителната власт.

Доказателство за това е участието на образователния министър в откриването на учебната година в област Враца. На 14 септември министър Вълчев ще открие реновираната със средства на образователното министерство сграда на Начално училище "Св. Софроний Врачански“ във Враца и ще направи среща с директорите на детски градини и училища в областта, а на 15 септември ще открие учебната година в Основно училище "Никола Вапцаров“ - Селановци“, информира в аванс областният управител.