© Община Монтана

Събитието, което се провежда днес и утре бе открито с водосвет от отец Николай. Директорът на регионалната библиотека „Гео Милев” Анелия Иванова-Тодорова разказа как се е родила идеята за организирането на инициатива преди четири месеца.

С цитат на средновековния книжовник Константин Костенечки започна обръщението си за откриването на празника кметът на Монтана Златко Живков: „Всяка земна слава е като тревата, изсъхва и цветът й отпада. Само словото остава и пребъдва в род и народ.” Живков поздрави организаторите и екипът на регионалната библиотека за активната работа и пожела на младите автори да имат самочувствие, перото им да стои изправено и да отстояват своето място в света на писателите.

„Вярваме, че гласът на младите писатели трябва да бъде чут. Те са крилете на съвременната българска литература”, заяви от името на организаторите Димитър Петров. Той изрази надеждите си това събитие да вдъхнови много млади хора да пишат и да представят своето творчество.

В празникът на книгата в Монтана участват 12 писатели. Освен щандовете, които представят книги в различни литературни жанрове са организирани и срещи с автори, разговори, беседи, уроци, викторини и две работилници за деца.