Захарий и Елисавета били в напреднала възраст праведни пред Бога, живеели според всички заповеди и наредби, но нямали деца. На тая възраст не можели и да се надяват, че ще им се роди чедо. Захарий служел в Йерусалимския храми усилено се молели усилено на Бога да стори с тях чудо - да им даде син.

При една от службите, докато Захарий принасял кадилната жертва, отдясно на кадилния жертвеник му се явил св. архангел Гавриил. Божият пратеник възвестил на Захарий, че Бог е чул молитвите му, и не само, че ще му се роди син, но и това, че тоя негов син ще бъде велик светец и предтеча на Изкупителя на човечеството.

Скоро Елисавета заченала. Благочестивите съпрузи топло благодарили на Бога, че проявил към тях тази велика милост.

Когато настъпило времето, Елисавета родила обещания син. Съседите и роднините й се зарадвали с нея. На осмия ден трябвало да дадат име на младенеца. Запитали бащата, а той написал на дъсчица: "Иоан му е името", тъй като архангел Гавриил му отнел гласа, за да не разгласява тайната на зачатието. В същия миг се развързали устата и езикът му. И той проговорил, като благославял и прославял Бога.

В определеното време се родил Иисус Христос. Това събитие разтревожило жестокия и подозрителен юдейски цар Ирод и той издал заповед да бъдат избити всички деца от две години надолу във Витлеем и околностите му, та по тоя начин да бъде погубен и младенецът Иисус.

Детето на Елисавета – Йоан, също било застрашено с убийство. За да спаси сина си, тя се скрила с него в пустинна планинска пещера, пазена от Бога. По Божие повеление до пещерата избликнал извор с вода, а над нея израсла финикова палма, отрупана с обилен плод. Когато майката и синът искали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а след това отново се изправяло.

Захарий бил убит в храма между жертвеника и олтара на Иродовите войници, задето не казал къде е синът му - детето Йоан, за да го погубят по наредбата за избиване на Витлеемските младенци.

Четиридесет дни след убийството на Захария, Света Елисавета, майката на Предтечата, се представила в тази пещера, а Свети Йоан бил хранен от ангел до достигането на пълнолетие и пазен в пустинята до деня на явяването си пред израилтяните.


Източник: pravoslavieto.com