Според житието й, тя била изключително красива девойка, живееща в град Александрия. Освен красива, Екатерина била и много умна, която изучила философията, литературата и особено медицината. Мнозина знатни и богати момци искали ръката й, но тя била решила да се омъжи само за равен на нея по хубост, ум и знание.

Майката на Екатерина била християнка, но криела вярата си - по онова време християните били гонени. В покрайнините на Александрия живеел скитник отшелник. Майка й я завела при него, за да й даде добри съвети, именно той я обърнал към познанието за Бог. Една нощ в съня й се явила Богородица, след което Екатерина отдала душата си на християнската вяра, а после станала "небесна - чиста и свята, годеница на Христос". Ревностно не пропускала да порицае езичниците.

Веднъж на един езически празник, пред всички тя упрекнала царя, че почита езически идоли, с което си навлякла гнева му, но смилен от красотата на Екатерина, той й предложил половината си богатство, ако тя се откаже от християнството. Извикал 50 мъдреци, за да я разубедят от вярата й, но тя с мъдростта си съумяла да ги накара да отхвърлят езическата вяра и да приемат нейната. Успяла даже да убеди и съпругата на царя в Христовата вяра - за което жестокият цар отсякъл главата на съпругата си.

Безсилен пред упоритостта на Екатерина, царят заповядал да бъде убита, едва 18-годишна. Преданието разказва, че ангели взели тялото й и го отнесли на Синайската планина, където два века по-късно монаси намерили мощите й и ги отнесли в манастира "Св. Екатерина" (Египет).




Традиции и обичаи

Покровителката на майките се почита с различни обичаи в различните краища на страната. Празникът се отбелязва най-вече в Южна България. На този ден жените месят бяла погача, намазана с мед и я раздават цялата - за здраве.

В пловдивския край се смята, че тази светица предпазва децата от шарка. В нейна чест се приготвят пресни питки, намазани с мед, които се раздават на близки хора за здраве и благополучие. Жените трябвало да броят минувачите, които си отчупвали от питката и да се стремят последният почерпен да бил нечетно число от бройката, за да се пресекат болестите и да не влизат в къщата. След като са извършили правилно всичко, жените вярвали, че света Екатерина ще ги пази и децата няма да се разболяват.

В средните Родопи е прието, че Света Екатерина пази от тежки болести и висока температура. На този ден жените не пипат остри предмети, защото вярват, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

В странджанския край и Източна Тракия се отбелязва т. нар. Миши празник. Тук също се избягват острите предмети, но съществува и обичай, според който се раздават със затворени очи варени зърна - боб, жито, царевица, за да се "изиграят" мишките.