Приписват му се някои богословски съчинения, но до днес си остават неизвестни. Генадий Месалийски пише за него: "Мъж красноречив, с остър ум, той бил така обогатен от четенето на древните, че обяснявал всяка дума на пророк Даниил и съчинил много беседи.” От написаното от него днес е известно само окръжното му послание против симонията (продажба и покупка на свещен сан, а в по-широк смисъл - всякакъв вид търгуване с духовни ценности).

Св. Генадий бил изключително строг и взискателен към всички клирици и духовници, защото бил убеден, че само хората, които отлично познават Светото писание и останалата духовна книжнина, са в състояние да разбират Божия промисъл и да преподават Божието слово на останалите вярващи.

Св. патриарх Генадий имал обичая да не ръкополага в презвитерски сан, докато желаещият не научи наизуст целия Псалтир, защото този Божи архиерей ревностно се грижел за строгото спазване на църковния чин. Той съзнавал, че този чин ще бъде щателно изпълнен само тогава, когато всички свещеници и клирици познават светите книги и могат да разбират разумно божественото Писание. Защото презвитер, ненаучен на книгите, не може да учи другите, не може да изправя и наставлява на пътя на спасението, без сам да познава спасителния път.

Той премахнал старата практика да бъдат давани духовни чинове срещу заплащане и държал духовниците, които се издигат в духовната йерархия, сами да са заслужили подобно повишение.

Източник: .pravoslavieto.com