През 2002 г. Общото събрание на ООН обявява "Десетилетие на грамотността на ООН“, а на следващата година утвърждава представения от генералния секретар план за "Десетилетието“.

ЮНЕСКО става координатор на международно ниво по съгласуването и стимулирането на проявите, предвидени в инициативата. Образователният портал Академика БГ ще отбележи Международния ден на грамотността с безплатни правописни консултации.

За седма поредна година създателите на инициативата "Бъди грамотен" организират тестове на открито за всички възрастови групи. От 11.00 часа в градинката пред Народния театър "Иван Вазов" всеки ще може да провери своя правопис и да получи безплатна консултация. Тези, които се справят без грешка, ще получат награди.

Кампанията "Бъди грамотен" се осъществява от 2009 г. и има за цел да поощрява правилното писане и да възпитава любов към родния език. В нея са се включили над 35 000 души от цялата страна. В специална категория в сайта Академика БГ може да се проследи пълната история на инициативата.

Страницата "Бъди грамотен" ежедневно предлага правописни казуси на своите 60 000 приятели във facebook.

Източник: БГНЕС