За НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“ 408 257 лв. се разпределят на 201 общински училища по модул „Културните институции като образователна среда“. Средствата са за провеждане на задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователни предмети и теми, свързани с изкуства, в музеи, в галерии и в театри с цел по-добро и привлекателно поднасяне на учебно съдържание.

За НП „Успяваме заедно“ се отпускат 288 161 лв. Те са за 150 общински детски градини за осигуряване на книги и играчки за децата, материали за обогатяване на средата, консумативи за изпълнение на проектните дейности, за „стаи на семейството“ за провеждане на срещи с родителите. Целта е изграждане на подкрепяща, приемна, безопасна и интерактивна среда и изработване и прилагане на ефективни мерки за осигуряване на плавен преход на детето от семейната среда към детската градина.

При НП „Заедно за всяко дете“ отпуснатите 17 431 лв. са за 74 общински училища и 6 детски градини. С тях ще се осигурява подкрепа за реализиране на дейностите на екипите за обхват, включително разходи за командировка за осъществяване на мярка „Посещение на адрес“.

По НП „Без свободен час“ с 310 282 лв. ще се възстановяват средства за учител, когато замества в училище или детска градина. Целта е постигане на непрекъснатост на учебния процес и изпълнение на учебните планове и програми. По модул „Без свободен час в училище“ бенефициенти са 453 общински училища и един ЦСОП, а по модул „Без свободен час в детската градина“ - 45 общински детски градини.

Средствата се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 г.