Целта е да се установи дали са осигурени условия за сигурност на пациентите, пребиваващи в отделенията. Ще се проверява изправността на изградените инсталации - известителни, кислородни и пожарогасителни.

„Идеята е да предотвратим евентуален инцидент трагичен, какъвто възникна в Румъния“, каза главен комисар Николов. Той обърна внимание, че там са загинали хора.

„Указанията, които получават нашите органи по места, са да влязат във връзка с ръководителите на лечебни заведения, заедно да извършват проверки и да проведат консултации дали са създадени достатъчно безопасни условия за пребиваване на болните. С министър Ангелов уточнихме, че най-важното е да можем бързо и безопасно да евакуираме лежащо болните хора. Тежка задача, но не непостижима.“, каза още гл. комисар Николов.

По думите му от изключителна важност е да се види дали персоналът, който лекува болните, който подпомага лечението, е добре запознат с мерките за безопасност, така че да не допуснат жертви и пострадали.

Имаме пълната готовност в цялата страна да оказваме съдействие на Спешната помощ, заяви ст. комисар Красимир Шотаров, директор на „Оперативни дейности“ към ГДПБЗН.

„Основната дейност, която осъществяваме по отношение оказване на съдействие на ЦСМП – София е да транспортираме леко болни, заразени с COVID. До настоящия момент сме реагирали на 502 сигнала. Като нашите служители взеха много дейно участие. Положили сме максималните грижи и усилия те да бъдат максимално защитени на нивото на ЦСМП и за наша радост всичко върви много добре и нямаме никакви проблеми“, каза още ст. комисар Шотаров.

Той посочи, че от пожарната внимателно следят ситуацията със своите служители. „И ние сме част от обществото и ние се разболяваме, ежедневно събираме информация за всички наши служители, които са болни или карантинирани. „Към настоящия момент не се налага да предприемем спешни мерки, но сме готови с необходимата организация да реагираме своевременно и бързо, да за можем да осигурим тази безопасност на нашето общество", каза ст. комисар Шотаров.

Той заяви, че пожарната получава голяма подкрепа от доброволците. От 1 април до 13 май на ден има над 390 доброволци, които са се включили и са обслужили над 1600 човека ежедневно в над 31 общини, допълни още Шотаров.

„Във втория период след 14 май до настоящия момент имаме малко по-малка дейност, тъй като беше позатихнал вирусът. Тогава са обслужени на ден около 100-150 доброволци. Обслужили сме над 1300 граждани, които са имали нужда. Това е една огромна дейност, която е осъществена от целия наш състав“, каза ст. Комисар Шотаров.

Източник: monitor.bg