Уважаеми дейци на просветата, науката и културата,

Уважаеми госпожи и господа,

Поздравявам Ви по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Малко народи по света могат да се похвалят със собствена писменост. Още по-малко са тези, които са и отредили ден в празничния календар. Този ден, с гордост можем да приемаме за най-българският. Днес най-истински се усеща силата на духовното единение на всички българи, независимо от границите и историческите превратности.

Нека уважаваме и помним епохалното дело на Светите братя равноапостоли и покровители на Европа Кирил и Методий, които създадоха българската писменост. Поклон пред техните ученици, спасили и доразвили делото на Солунските братя, под покровителството на далновидните държавници Св. княз Борис-Михаил и цар Симеон Велики. Да се гордеем с подвига, че сме съхранили и предали на другите славяни пламъка на писаното слово! На него и днес пишат стотици милиони хора по света.

Словото е нашето най-голямо богатство, помогнало ни да оцелеем в трудни моменти и да се запазим като нация. Затова и днес трябва да продължим усилията за неговото опазване и чистота. Да пишем на родната ни кирилица и да предадем тази любов към българските букви на нашите деца.

Честит 24 май!

Честит празник, братя българи!

Красимир Богданов

Народен представител от Враца

ПГ „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“