Уважаеми читалищни работници,

Уважаеми самодейци,

Уважаеми читалищни дейци.

Позволете ми да Ви поздравя най-сърдечно от името на Община Мездра и лично от мое име по повод 98-ата годишнина от създаването на НЧ „Просвета 1925“ - гр. Мездра.

Водени от стремежа си към знание и прогрес, на този ден през 1925 г. 34-ма наши предци - учители, адвокати, занаятчии и синдикалисти от оформящото се по това време на левия бряг на река Искър железничарско селище, се събират в тогавашната Прогимназия „Тодор Балабанов” и „след разменените мисли” решават да образуват Ученолюбиво дружество и читалище „Просвета”.

Вече близо един век мездренското читалище развива многообразна културно-просветна дейност, чрез която съхранява и укрепва българските народни традиции, духовни ценности и национална идентичност. През всичките тези години то постепенно се утвърждава като духовно огнище на българщината, което приобщава жителите на Мездра към постиженията на културата, изкуството, образованието и науката, създава благоприятни условия за творческа изява на младите хора и обогатява културния живот в нашата община, с цел задоволяване на духовните потребности на нейните граждани.

Днешният празник е заслужено признание към всички Вас - танцьори, певци, музиканти, литератори, краеведи, библиотечни работници и дейци, които със своя безвъзмезден труд и талант поддържате животворните традиции на просветата и културата в нашия град и община. Вашата упорита работа е еталон за родолюбие, Вашата всеотдайност - пример за подражание за идните поколения.

Пожелавам Ви здраве, нови успехи в благородното читалищно дело и да намерите верни следовници, които да поемат от Вас възрожденския факел на просвещението!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

С уважение,

Инж. Николинка Кътовска,

За Кмет на община Мездра

(Съгласно Заповед №689/ 25.09.2023 г.)