Според поверията, На 31-ви декември домът трябва да е чист и подреден, за да започне годината „на чисто“ и да не носи със себе си миналогодишните проблеми. Трапезата е необходимо да е богата, а ястията – разнообразни, за да бъде плодородна новата година и да има хляб за всички. Ако сте от почитателите на морските дарове, се налага да се въздържате.

На този празник блюдата с раци и омари са забранени, за да не върви годината назад.

В новогодишната нощ в джобовете на дрехите ви трябва да дрънкат монети, за да сте здрави.

Едно от празничните поверия гласи, че жените е задължително да са облечени в най-новите си дрехи, за да запазят хубостта си и през новата година. Под облеклото пък да носят червено бельо – така ще им върви в любовта.

Народните поверия гласят, че ако на 31-ви декември има сняг, нивите ще са плодородни. Ако небето е ясно и звездите се виждат, ще има много плодове в градината.

На Нова година и на Васильовден не се дават пари назаем, за да не излезе богатството от дома.

Ако някой кихне на трапезата това се приема за добър знак и на кихналия се нарича първото родило се животно през годината.

Според гаданията, на този ден, който пръв дойде на гости или да сурвака зависи късметът на къщата. Той трябва да е с добри намерения, да му върви, да е с лека ръка и добро сърце.

Ако януари започне в понеделник, зимата ще е тежка, лятото – благоприятно, виното – добро, хората – здрави. Овцете и пчелите ще боледуват.

Ако януари започне във вторник, зимата ще е лоша, а пролетта – бурна и дъждовна. Лятото ще е хубаво, виното – също.

Ако януари започне в сряда, зимата и пролетта ще са люти, лятото ще е хубаво. Ще има много вино и овошки. На търговците ще им върви. Медът ще намалее. Децата да се пазят.

Ако януари започне в четвъртък, зимата и лятото ще са хубави,пролетта – бурна. Ще настъпи мир.

Ако януари започне в петък, зимата ще е снежна, пролетта и лятото – хубави. Виното ще е добро, а житото – скъпо. Пчелите и овцете ще намаляват. Много хора ще се оплакват от болки в очите.

Ако януари започне в събота, зимата ще е облачна и снежна. Виното ще е скъпо, пчелите и житото - добри. Да се пазят старите хора.

Ако януари започне в неделя, зимата ще е снежна, пролетта – бурна, а лятото – ветровито. Овошките ще са в изобилие. На земята ще настъпи траен мир. Да се пазят старите хора.

Луната през януари се ражда в полунощ и свети тридесет дни. Ако е права – на хубаво е, ако е полегнала – на дъжд.

Ако през януари прегърми, когато луната расте, не е на добро за хората. При посевите първата сеитба ще е добра, последната – лоша.

На 1-ви януари не се изхвърля боклукът, за да не „избяга“ късметът.