Генерал-майор Попов съобщи още, че през тази година първият конкурс, който е обявен за Сухопътни войски, е за 185 човека в гарнизони в страната. Очаква са да има още два конкурса до края на годината.

По думите му този недокомплект се е формирал от 2012 г. до 2015 - 2016 г., по различни причини, някои от които грешни решения. "Нормално е преодоляването му, ликвидирането му или свеждането му до приемливи граници да отнеме толкова, ако не и повече време. Ако продължи приемането на войници с тези темпове, ще отнеме 8-10 години", каза още командирът на Сухопътните войски.

Според него основният проблем е липсата на достатъчно желаещи, от които да бъдат подбрани подходящите. Той каза още, че няма да намаляват критериите, защото това ще се отрази негативно на работата им, но ще се опитат да намалят сроковете за приемане и обработване на документи, за минаване на медицински прегледи, което да позволи времето между подаването на документи, минаването на изпити и назначаването на служба да бъде по-кратко.

Началната заплата на военнослужещите е около 900 лева, като получават и други бонуси и социални придобивки, каза още генерал-майор Михаил Попов.

Източник: novini.bg