Не за първи път река Малък Искър се превръща в кошмар за романчани. Тази сутрин около 9:00 часа водите на придошлата река за кратко време заляха кварталите в ниската част на града, достигайки до централната улица "Христо Ботев". Залети са напълно дворовете и ниските етажи на десетки къщи, нанесени са материални щети, чийто размер тепърва ще се установява.

Кметът Валери Ролански и Общинската администрация са реагирали мигновено и са предприели мерки за евакуирането на хората, живеещи в наводнения район. Няма бедстващи, на евакуираните е осигурен временен подслон в училището и в близкия санаториум.

За овладяване на бедственото положения пристигнаха екипи на пожарната и тежка техника за разчистване и оказване на помощ на пострадалите. Директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Враца главен инспектор Кирил Василев заяви, че причината за преливането на реката са обилните валежи през миналата нощ в района Роман и Етрополе. Водната стихия се дължи изключително на скатови води в района.

На място пристигна и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов.

Много хора си дойдоха преждевременно от работа заради наводнението. Жителка на града притеснено се опитваше да се свърже с близките си, тъй като не може да влезе в блока си, а в жилището има само дете.

Други граждани споделиха, че една от причините за бедствието е и непочистеното корито на реката, което е повече от видно: пространството в средата на реката е обрасло с огромни върби, които пречат на водата да се оттича.

От служебните лица стана ясно, че изчакват оттичането на водата, за да започнат отводнителните дейности. Постепенно водата започна да се оттегля, но опасенията на хората от евентуална втора вълна изглеждат напълно основателни.