Празнична програма изнесоха възпитаници на Детска градина "Юрий Гагарин“ и ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Малорад, както и средношколци от ПГТ „Коста Петров“ - Борован.

Кметът на Борован приветства руския посланик с поздравително слово. Поднесени бяха венци пред паметника на загиналите. Анатоли Макаров благодари за топлото посрещане и богатата програма и обеща, че това няма да е единственото му посещение в община Борован.

Паметникът на загиналите летци през Втората световна война в село Малорад е един от седемнадесетте паметници, одобрени за ремонт и обновяване в нашата страна. Във Врачанска област са одобрени само два паметника - тези в Малорад и в Бърдарски геран. Финансирането на ремонта се извърша със съдействието на Посолството на Руската федерация у нас. В България има 70 паметника на загинали войници във войната, като Федерацията се стреми да поддържа всеки един от тях. Има изработена програма на руското посолство за поддръжка на паметниците на територията на Република България, финансирана от руска страна, съвместно с привлечени финансови средства от различни донори.