Това съобщи Кирил Кирков, директор на общинското предприятие "Спорт и туризъм", цитиран от novini.bg. Той посочи, че от началото на годината до края на септември тази година пещерата е посетена от 20 292 туристи. През 2019 за същия период уникалният туристически обект е посетен от 37 483 посетители.

Според Кирил Кирков спадът е заради краткия туристически сезон тази година, започнал едва през юни. Най-силният месец и тази година за посещения в "Леденика" е бил август. Връщането на някои по-строги мерки ще лиши туристическия обект и от обичайните ученически групи през есенните месеци, обясни той.

Пещерата е отворена за посещения, като в нея не се допускат по-големи групи от 10 души. Всяка група се придружава задължително от екскурзовод. В посетителския център на "Леденика" се прилагат всички противоепидемични мерки, предлагат се и маски, и ръкавици на посетителите.

Светлинното шоу, което по иновативен начин красотата на пещерните скални форми, обаче не се прожектира. Директорът на общинско предприятие "Спорт и туризъм" обясни, че това се налага заради димните завеси, които са част от спектакъла, а експерти смятат, че те могат да доведат до евентуално пренасяне на вируса. Други дезинфекционни мерки не се прилагат в пещерата, за да не се наруши уникалната пещерна биосфера, уточни той.