© Община Видин

По време на разговора заместник-кметът презентира накратко Общината, като отбеляза, че Видин е град с важно стратегическо местоположение и една от старите столици на България с множество културно-исторически забележителности. „Искам да подчертая, че сред основните приоритети в управленската програма на кмета д-р Цветан Ценков е създаване на условия за икономически растеж, чрез привличане на инвеститори и откриване на повече работни места. Затова ние работим усилено в това отношение и сме убедени, че има перспективи за развитие както в сферата на чуждестранните инвестиции, така и в сферата на туризма“ - каза Борислава Борисова.
Тя допълни, че Вдин е с потенциал да се превърне във важен транспортен и логистичен център, при наличието на такъв инфраструктурен обект като втория мост в българския участък на река Дунав при Видин-Калафат и най-вече след започналото строителство на новото скоростно трасе на път Е79.

Борисова изрази мнение, че за изграждане на дългосрочно приятелство ключова роля има културният обмен. Тя сподели, че през годината Община Видин организира разнообразни фестивали, сред които и международни. И на следващ етап би могло да се обсъди включването в тях и на участници от френската държава, които да представят своите народни традиции. Г-жа Флоранс Робин прие с радост това предложение. Тя подчерта, че в момента, когато Франция председателства Съвета на ЕС, сред приоритетите е развитието на културата.

Посланикът се поинтересува дали местната институция се възползва от възможностите на европейските програми и средства за развитие на региона. В отговор на това Борислава Борисова я запозна с едни от най-важните проекти, които Общината изпълнява и конкретно с възстановяването на Синагогата и превръщането й в Културен център на името на световноизвестния художник Жул Паскин. По време на разговорабе засегната и темата „образование“, като бе коментирана европейската програма „Еразъм+“, по която се работи активно и при нас в подкрепа на образователните институции, младите хора и спорта; обърнато бе внимание и на социалната политика, която провежда Общината.

Нейно Превъзходителство заяви, че срещи като тази са много полезни и за двата народа, защото и България, и Франция са част от голямото европейско семейство. Г-жа Робин благодари за топлото посрещане и изрази добрите си впечатления от визията на нашия град, от красивите и добре поддържани паркове и сградите с интересна архитектура.

„Ние оценяваме високо Вашето посещение и се надяваме, че ще съдействате за установяване на ползотворно партньорство, за обмен на повече туристи между двете държави и повече посещения в нашия регион, който наистина се гордее със своите забележителности, богато културно наследство, плодородна земяи гостоприемни хора“ – каза в заключение заместник-кметът на Община Видин.