Павлета Алексиева и Надя Шабани от Български център за нестопанско право, представиха резултатите от реализирането на програмата. Обсъдени бяха и предложенията за мерки в областни и общински стратегически документи, съдържащи приоритети и насоки за изпълнение на политики за насърчаване на социалното предприемачество в сферите на интеграция на ромите, развитие на социалните услуги и младежта.

"Социалното предприемачество е много модерна тема, но не трябва да си мислим, че това е лесен път, защото през предприемачество се опитваме да решим тежки социални проблеми. От реализираното до тук видяхме, че решенията са устойчиви и дават шанс за реализация на младежите, попаднали в тази група. С нейното изпълнение ще се засили партньорството между местна власт, бизнес и граждански организации, за да постигат заедно по-устойчиви резултати за младите хора", допълни Надя Шабани.

„Според данни на УНИЦЕФ България, всеки 5-ти младеж в страната попада в групата на необразовани, необучени и неработещи млади хора (NEETs),- заяви Мария Янкова – Програмен директор „Образование”, УНИЦЕФ България. Програмата за социалното предприемачество, която стартирахме съвместно с Български център за нестопанско право на територията на община Монтана, даде възможност за активизиране на гражданския сектор на местно ниво и ангажира всички местни ресурси в подкрепа на тези млади хора“ , допълни Янкова.

„Смятам, че проектът има бъдеще. На територията на община Монтана има 19 услуги, които са насочени към деца в риск. Когато институциите имат желание да бъдат реализирани инициативи в тази насока, нещата се случват“, - заяви заместник- кметът на община Монтана, Тихомир Антонов.

По време на дискусията бяха изказани множество позиции, относно ефективността на програмата и нейното изпълнение.