Упълномощените представители на парламентарно представените партии и коалиции в 44-ото Народно събрание и представителите на партии и коалиции от партии, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии (СИК). В консултациите взеха участие Яна Нинова (ГЕРБ), д-р Илиана Михайлова (БСП Лява България), Тихомир Илчев, Радослав Маринов и Ралица Трифонова-Цветанова (Коалиция "Обединени патриоти - ВМРО, НФСБ и "Атака"), Мирчо Мирчев (ДПС), Соня Пешкова (Воля) и Цветан Йолашки (Демократична България - обединение").

Общият брой на членовете на СИК, включително председателите, заместник-председателите и секретарите на комисиите в община Мездра, е 328, разпределени в 42 секционни избирателни комисии.

Съгласно утвърдената методика от ЦИК, ПП ГЕРБ ще разполага в тях със 106 места, "БСП Лява България" - с 90, Коалиция "Обединени патриоти - ВМРО, НФСБ и Атака", ПП ДПС и ПП Воля - по 42 и "Демократична България - обединение" - 6.

Увеличаването на броя на членовете в комисиите за ГЕРБ и "БСП Лява България" е за сметка на членовете на ББЦ, които не са заявили участие в изборите и техните места се разпределят между останалите партии и коалиции.

По време на консултациите бяха направени промени в състава на отделни секционни комисии, като местата на членовете на ББЦ ще бъдат попълнени с представители на ГЕРБ и "БСП Лява България", както следва:

  • "БСП Лява България" получава по 1 място в СИК №3, 7, 24 и 33;
  • ГЕРБ получава по 1 място в СИК №10 и 28

След направените промени в състава на тези секционни комисии и отразяването им, секретарят на общината Севдалина Джамбазка прочете състава на шестте СИК, с което присъстващите постигнаха пълно съгласие.

Джамбазка припомни, че срокът за подаване на списъците с членовете на комисиите е 25 септември, поради което е необходимо предложенията за състава на СИК да се предадат до 20 септември (петък).