Маска за коса е един от задължителните продукти в ритуала за красота

Дори косата ви да е здрава и да не е химически третирана, редовната употреба на маска за коса ще действа превантивно и ще ѝ помогне да премине без проблеми и сериозни увреждания през смяната на сезоните, която винаги се отразява, както на външния вид, така и на настроението ни.

Как да определим коя маска за коса е най-подходяща за нас?

Водещи експерти в бюти индустрията съветват преди да се насочим към купуване на маска за коса да се допитаме до специалист, който да ни посочи какъв точно тип е нашата коса и от какво се нуждае.

Хора, чиято коса е суха е добре да се насочат към хидратираща маска за коса

За щателна хидратация са полезни видовете маска за коса, които съдържат кокосово масло, зехтин, мед, арганово масло и др. Употребявайте вашата маска за коса точно както е указано на опаковката и се запознайте предварително с инструкциите колко често да използвате, колко време е нужно да изчакате след нанасяне, за да подейства и необходимо ли е допълнително затопляне, за да се усвоят по-добре съставките.

За склонна към омазняване коса е подходяща маска за коса, която регулира липидния баланс

Косата, която проявява склонност към бързо омазняване е по-скоро фина, с тънък косъм, който е по-податлив на външните влияния, в това число и замърсяване. Ако косата ви е от подобен тип, най-добре е да се насочите към маска за коса, която регулира баланса на мазнини в косъма, без прекомерно да го засушава като например маска за коса с хума.

За нормален тип коса е подходящ всеки вид маска за коса

Хората с нормален тип коса са най-облагодетелствани, тъй като могат да избират измежду най-голямо разнообразие от видове маска за коса. На практика за тях няма ограничения в тази сфера и могат да експериментират спокойно докато изберат любимите си продукти. Маска за коса с мая или рициново масло биха направили вашата коса още по-плътна и блестяща.

Най-трудна за поддържане е коса с мазни корени и сухи краища, но правилно подбраната маска за коса може да помогне

Този тип коса има нужда от често измиване, тъй като бързо се омазнява в корените, а поради по-сухите си краища “цъфти” и се начупва прекомерно. Съществуват видове маска за коса, които биха повлияли благотворно в поддържането и на този тип коса. Полезни биха били маска за коса с авокадо, с банан, с желатин и др.

Оптималната употреба на маска за коса е 1-2 пъти седмично. Бъдете редовни в употребата ѝ, без да прекалявате, и съвсем скоро ще видите резултата и ще зарадвате на здрава, плътна и блестяща коса.