Третото одобрено проектно предложение на Община Враца е на стойност 6 975 000 лв. и е свързано с обновяване и модернизиране на пешеходната зона в централната градска част. С реконструкцията ще се изгради по-добра визия на пешеходните зони и тротоари, както и на зоните за обществен отдих, съобразена с уникалния характер на града. С реализацията на проекта ще се постигне единна концепция, която включва пешеходни настилки, велосипедни алеи, цветово оформление и художествено осветление, подходящи елементи на градския дизайн – малки архитектурни форми, указателни знаци, енергоспестяващо улично осветление, различни форми на градско озеленяване, както и създаване на достъпна архитектурна среда.

В инвестиционната програма на Враца ще се изпълнява и проект, който е свързан с реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност в административната сграда на Община Враца и в Градска концертна зала. В резултат на планираните дейности по проекта се предвижда за сградата да се достигне клас на енергопотребление „В“. Общата стойност на проекта е 3 999 994 лв.

В рамките на инвестиционен приоритет - Образователна инфраструктура, Община Враца също има одобрено проектно предложение, включващо реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на образователни институции в града. Община Враца бе уведомена от УО на ОП „Региони в растеж“ (ОПРР), относно изчерпан финансов ресурс за този инвестиционен приоритет, поради което към момента не е издадено Решение за неговото финансиране.

Калин Каменов взе участие в заседание на Комитета за наблюдение на ОПРР. На него имаха възможност да присъстват представители на 39-те общини, бенефициенти по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. На заседанието бе обсъдена възможността за осигуряване на средства за образователните проекти, за които не достига финансиране, в чийто обхват попада и подготвеното от Община Враца проектно предложение за образователната инфраструктура. То включва ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност в ПМГ „Академик Иван Ценов”, ЦДГ „Европейчета” база 1, ЦДГ „Дъга”, ОДЗ „Зора”, ОДЗ „Знаме на мира” и изграждане на спортна зала в СОУ ”Христо Ботев”.