Доставчиците на услуги за доставка на колетни пратки ще трябва да предоставят своите тарифи с цел включване в предварително определен списък с най-често използвани услуги. Европейската комисия ще публикува цените на специален уебсайт, което ще позволи на потребителите и предприятията да сравняват тарифите за местни и трансгранични доставки между различни държави членки, както и между различни доставчици, и да избират най-изгодното предложение. Очаква се, че новият регламент ще подпомогне лоялната конкуренция и по този начин ще насърчи намаляването на необоснованите разлики между тарифите.

Според публична консултация на Европейската комисия от 2015 г. над две трети от потребителите са се отказвали да направят онлайн покупка, защото цената на трансграничната доставка им се е сторила прекалено висока. Проучване от същата година показва, че цените на трансграничните колетни пратки са средно три до пет пъти по-високи от съответните национални услуги за всички продукти.

Докато гъсто населените градски райони и предприятията с голям оборот привличат конкуренция в сектора на доставката на колетни пратки, малките и средните предприятия и хората в отдалечените райони са изправени пред много ограничен избор и високи цени.

Правилата също така дават право на националните органи да оценяват тарифите за предоставяне на услуги за трансгранична доставка на колетни пратки, които са предмет на задължението за универсална услуга, но изглеждат необосновано завишени.Те наблягат в по-голяма степен върху предоставянето на информация на потребителите, извършващи трансгранични покупки, относно цените, възможностите за трансгранична доставка и политиката за разглеждане на оплаквания.

Операторите също така ще трябва да оповестяват пред националните органи своя оборот, броя на доставените колетни пратки, броя и статута на служителите си, информация относно подизпълнителите и процедурите за разглеждане на оплаквания. Това ще спомогне за придобиването на по-добра представа за развитието на този разрастващ се сектор и за идентифицирането на възможна неефективност на пазара. Доставчици с по-малко от 50 служители и с дейност само в една страна са изключени от разпоредбите.