На този ден в църквата се палят свещи, с цел да се измоли хубаво време и богата годишна продукция след края на лятото. В националните поверия през днешния ден се уважава и духа Лисо, за който се вярвало, че лекува косопада. На този ден се берат билки, които са по-лековити от нормално, и се подготвя запарка от тях, която би трябвало да спре падащата коса.

Свети Елисей живял около 900 година пр. Христа и служел на оракул Илия. Когато светецът е свикан на планината Хорив, той трябвало да избере нов оракул, а виждайки усърдието на своя възпитаник, той посочил Елисей.

Първото знамение на оракул Елисей е за жителите на Йерихон, чиято реколта изсъхвала поради голямата суша. С една молитва Елисей върнал водата в потоците и плодородието в местността се върнало.

След това в Израел дошъл болният от проказа пълководец Нееман, който сирийският цар изпратил, с цел да бъде оздравял, като в противоположен случай щял да разгласи война. Пророк Елисей наредил на военачалника да потопи болното място седем пъти в река Йордан и откакто извършил повелята му, Нееман излекуван.

След чудото военачалникът се убедил, че няма по-могъщ Бог от този на израелтяните и приел тяхната вяра. Нееман предложил на пророка злато, сребро и скъпи облекла поради помощта, само че Елисей изискал от него единствено заричане, че повече няма да уважава идолите.

Св. Елисей предсказвал бъдещето благодарение на Библията, а пророчествата му са разказани в четвъртата книга Царства на Стария завет. Пророкът умрял в дълбока напреднала възраст.

Веднъж бойци погребвали труп наоколо до гробницата на Елисей, само че били нападнати и тялото на мъртвия се докоснало до това на пророка. Когато това се случило, мъртвецът възкръснал.


Източник: pravoslavieto.com