Йоан създал семейство, имал деца, но скоро останал вдовец. Заради високите му добродетели съгражданите му го избрали за епископ на Александрия.

През целия си живот Св. Йоан се борил срещу лъжеученията. Давал подслон на бедните, изпращал щедри помощи и откупувал нещастниците. Защитавал онеправданите, съчувствал и утешавал безпомощните, съветвал неуките. Умеел да подбужда и другите към дела на щедрост и милосърдие. Затова всички обикнали своя мъдър и боголюбив отец.

Когато персите нападнали страната, Св.Йоан напуснал Александрия и се отправил към Цариград. По пътя починал. Погребали александрийският епископ с подобаващи почести в църквата „Св.Тихон Аматунски".

Църквата почита днес и преподобни Нил Постник. Преподобни Нил Мироточиви Атонски и св. пророк Ахия.Св. преподобни Нил Постник живял в IV век. Бил родом от Константинопол, ученик на св. Йоан Златоуст. Получил прекрасно образование, още като млад Нил бил назначен на важен пост – префект на столицата Константинопол. По това време Нил бил женен и имал две деца. Блясъкът на придворния живот тежал на съпрузите и те решили да се разделят и да се посветят на иночески живот.

Съпругата и дъщерята на св. Нил постъпили в един от женските монастири в Египет, а преподобният Нил със сина им Теодул се поселил във пещера на Синайската планина, която сами с ръцете си изкопали. Тя била жилище на преп. Нил четиридесет години. С пост, молитва и трудове светецът добивал високо духовно съвършенство. При него започнали да идват хора със всякакво звание и от всякакво съсловие – от императора до земеделеца, и всеки намирал съвет и утешение от светеца.

В своето уединение преподобният Нил писал много. Известни са неговите послания, сред които и гневни изобличения на император Аркадий, изпратил св. Йоан Златоуст на заточение. Достоен ученик на Златоуста, преп. Нил оставил и съвършени по форма, дълбоко православни и изпълнение с искрено чувство и ясна мисъл аскетически творения. В пустинята преподобният Нил претърпял много несгоди. Сарацините пленили сина му Теодул и намислили да го дадат жертва на езическите богове. По молитвите на светеца, Господ спасил Теодул и преподобният го намерил у Емеския епископ, който откупил младия човек от варварите.Този епископ ръкоположил и двамата пустинници за презвитери. След посвещението те се върнали на Синай, където заедно се подвизавали до смъртта на преподобния Нил. Св. Нил починал в мир около 450 година .