Свети великомъченик Мина е египтянин по произход, пострадал за вярата през 296 г. Дълги години е бил военноначалник в римската армия в град Котуан. Затова, че публично изповядал своята християнска вяра, бил подложен на множество мъчения по времето на Диоклециан, когато гоненията срещу християните са били много ожесточени. Заради вярата в Христа и заради това, че не е искал да принесе жертва на езическите богове и да се преклони пред идолите, Свети Мина бил най-напред жестоко пребит, след това раните му били търкани с парцали от груб плат така, че и кожата му да падне. Бил влачен върху куки, тризъбци, гвоздеи, които допълнително наранявали тялото му. След като бил обезглавен по заповед на местния управник на Котуан, тялото му било изгорено, а мощите, които останали – малки частици от тялото на светията, християните прибрали. Веднага тези мощи започнали да проявяват чудотворство и при тях започнали да се стичат много хора, които да търсят молитвената помощ и застъпничество от мъченика. Сега те се намират в Египет, в манастир между Кайро и Александрия. Частица от тях има и в Обрадовския манастир в София. Обителта се посещава от хора от цялата страна, които се молят за помощ и изцеление от болести.

Почитаме Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". Известен Чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за закрилник и на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

Свети Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.

Свети мъченик Виктор бил войник по време на царстването на император Марк Аврелий Философ (161-180 г.). Когато императорът започнал гонение на християните, Виктор се отказал да принесе жертва на боговете. Тези задължителни жертвоприношения били проверка за предаността на войните към боговете, императора и родината. Светецът бил предаден на мъчения, но преминал невредим всички изпитания. Чрез силата на молитвите си той победил чародей, който оттогава се отказал от врачуването и станал християнин. По молитвата на светеца внезапно прогледнали ослепели войници.Виждайки чудесата, които Господ явил чрез Свети Виктор, младата благочестива съпруга на един от мъчителите, Стефанида, открито прославила Христа, за което била предадена на люти мъчения. Светия мъченик Виктор бил обезглавен. Мъчениците пострадали в Дамаск през II век, където честните им останки били погребани. След като повярвал в Христа, Свети. Виктор бил посечен с меч в Никомидия през 303 година.

Свети Теодор Студит (759 – 826) e бил игумен на манастира „Студион“ в Константинопол, теолог и писател. По времето на Византийското иконоборство той е заточен три пъти. Негов брат е солунският митрополит Йосиф Студит.