© Община Лом

„С госпожа Станкович и със заместник-кмета на Община Ниш Ненад Станкович се договорихме за още по-активна работа и реализация на проекти в сферата на инфраструктурата, социалните дейности и културата, които ще са от полза за хората и от двата града. След пандемията от ковид и последвалата криза две години не можехме да работим ефективно с нашите сръбски партньори и сега с нетърпение очакваме откриването на новите програмни схеми за трансгранично сътрудничество, по които Лом и Пантелей заедно ще кандидатстват за финансиране.“ – заяви кметът д-р Гаврилов.

Общините Лом и Пантелей са побратимени от 2005 г. и са реализирали пет съвместни проекта. Поводът на посещението на ломската делегация в Ниш бе празникът на Община Пантелей, която е обособена като самостоятелна градска община пред 18 години.

С тридневни празнични събития прояви бе почетен патронът на общината Свети Пантелеймон В навечерието на празника, в присъствието на местни власти, гостуващи делегации от чужбина и многобройни гости, празничната церемония бе извършена от Нишкия епископ Арсений и духовенството на храма „Св. Пантелеймон“. На тържествена церемония, на заслужили колективи и личности, както и на изявени деца от училищата и млади таланти, бяха връчени годишни награди.

В честването на празника се включиха много граждани и гости на Ниш в голям концерт на открито, както и различни съпътстващи изяви в цялостната празнична програма „Пантелейска въртележка“.