От документите по делото става ясно, че страните по делото не са съпрузи, живеят на съпружески начала от 2009 г. в Мездра. От съжителството си имат родени две малолетни деца-близначета. Жената твърди пред съда, че на 10 октомври миналата година около 22:00 часа мъжът й се прибрал пиян и предизвикал пореден скандал. Ударил я, тя паднала на земята, а той я ритал наричайки я с обидни думи. Побойникът я изгонил от дома си, без да й позволи дори да обуе обувки. Тя потърсила помощ при своя близка съседка.

Извикала и баща си, който взел нея и двете деца и ги отвел в дома си в Роман. Пред баща й пияният мъж продължил да обижда нея и децата и отново налитал на бой. На следващия ден пострадалата потърсила лекарска помощ, бил й издаден болничен лист, тъй като лявото й око било насинено и с оток. В молбата си до съда жената твърдяла, че и преди посочения побой, системно била подложена на психическо и физическо насилие от страна на мъжа с когото живее и поискала районния съд да приложи към него конкретни мерки по Закона за защита от домашно насилие.

Мъжът обаче не бил съгласен с решението на съда в Мездра и го обжалвал. Според него, той бил удрян с юмруци от молителката, за което депозирал на 12.10.2016 г. жалба до МВР. В конкретния случай Окръжният съд във Враца е преценил че решаващата съдебна инстанция правилно е намерила, че описаният в молбата на жената инцидент съставлява насилие по смисъла на закона, а също така и че се явява доказан.

Окръжният съд е потвърдил решение на Районен съд Мездра №274/09.12.2016 г., постановено по гражданско дело №1345/2016 г. по описа на същия съд. Съдът се е произнесъл, че първоинстанционното решение е правилно. Така в продължение на година и половина побойникът няма право да приближава жената в дома й в Роман. През това време явно никой няма да бие никого.