По време на събитието ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Банкя, представиха рецепти за питателни, нискобюджетни ястия, които се готвят бързо и така спестяват енергия. Учениците включиха в ястията и продукти, които обичайно се включват в пакетите.

„Благодаря на ръководството и младежите от Професионалната гимназия, че приеха да бъдат партньори на това необичайно предизвикателство – в Европейската година на уменията да готвят за хората, които се нуждаят от подкрепа, като им покажат как здравословното може да е и изгодно“, заяви при откриването на събитието заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов. Предвижда се рецептите от инициативата да бъдат събрани в книга, за да достигнат до повече хора. „Убеден съм, че така подкрепените ще получат неоценима помощ за усилията им да разнообразят храненето и в същото време да осигурят питателни ястия за всички у дома“, добави заместник-министър Николай Найденов.

Той благодари на шеф Иван Манчев за готовността да напътства младите готвачи. „Ние в Министерството на труда и социалната политика сме убедени, че менторите като шеф Манчев, готови винаги да споделят знанията и уменията си с младите, са онази връзка между образованието и бизнеса, която е в основата на подготовката на знаеща и можеща работна сила“, каза заместник-министър Найденов.

© МТСП

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева отбеляза, че в настоящия програмен период 2021 – 2027 г. Програмата за храни поставя фокус и върху най-малките. Предвидени са пакети за новородени от уязвими семейства и ваучери за детска кухня. Те ще се предоставят със съпътстващи мерки, насочени към превенция на изоставянето, повишаване на родителския капацитет и др.

През период 2014 – 2020 г. По Оперативната програма за храни са раздадени 1.7 млн. пакета с хранителни продукти с общо тегло над 52 000 тона.