По информация на ОД на МВР Враца на 2-ри октомври, тази година, рано сутринта /около 5, 20 ч./ в района на площад „Христо Ботев” в града полицейски патрул е спрял за проверка лек автомобил марка „Фиат”, модел „Стило” с рег. № ВР7714ВТ. Водачът е проверен за концентрация на алкохол в кръвта и техническото средство отчело 1.64 на хиляда. Установено било, че освен сред консумиране на алкохол, врачанинът управлява автомобила в едногодишния срок от наказването му по административен ред от Началник група в сектор Пътна полиция Враца, влязло в законна сила на 05.05.2016 година за управление на МПС без книжка. До тук е фактологията и следва изречението - Образувано е Бързо производство.

Юристите обясняват, че този правен способ е бързо приключване на наказателно производство и влизане на присъдата в сила. Той се прилага при престъпления, в началния момент на които има достатъчно основания да се счита, че дадено лице е извършител на престъпление. Нашият случай е такъв. Остава да проверим бързо ли е образуваното „Бързо производство” и дали материалите по него са вече в Районната прокуратура.

Проверката ни обаче показа, че на 11-ти този месец Районният съд във Враца вече се е произнесъл с Определение по дело №1121/2016 г. Нарушителят на Закона за движение по пътищата е сключил споразумение и се е признал за виновен и съдът му е определил 4 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип и наказание - глоба в размер на хиляда и двеста лева. Съдът е прекратил производството по делото. Споразумението има последиците на влязла в сила присъда и определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тъй като делото не е гледано по общия ред, производство е приключило дори по-бързо от регламентираното в закона, където 7 са дните за разследване, толкова за произнасяне на прокуратурата и 7 дни за работата на съдия докладчикът. При Незабавните производства пък, тези срокове са три дни. Така излезе, че Бързото производство за което разказахме приключи почти като Незабавното.