Насоките ще бъдат насочени към социалните работници, психолозите, възпитателите, както и към приемните семейства. От промените ще бъдат засегнати и акредитираните организации за посредничество при международно осиновяване. Целта е подобряване качеството на социалните услуги.

„Като председател на ДАЗД и на Националния съвет за закрила на детето ще работя в синхрон и диалог с всички с цел подобряване на дейността и да отговорим на динамиката на очакванията на обществото в областта на закрилата на детето“, подчерта д-р Елеонора Лилова на Националния съвет за закрила на детето.

Акцент ще се постави на гарантиране правото на живот без насилие и продължаването на процеса на деинституционализация. Същствено място се отделя и на мерките на защита на децата в интернет пространството, и на здравословното хранене. По време на Националния съвет стана ясно още, че в стратегията „Визия за деинституционализация на децата в България“ е заложено продължаването на процеса на деинституционализация, като акцентът ще падне върху домовете за деца, лишени от родителска грижа и домовете за медико-социални грижи за деца.