© ПГ "Алеко Константинов"

Ръководител на децата е Силвия Нецова – заместник директорът по учебната дейност, а ментор на отряда – младши инспектор Томас Иванов.

За MediaNews ръководителят на децата сподели, че те се включват с голямо желание и интерес в това състезание. Професията „пожарникар“ им харесва и учениците са мотивирани да се представят отлично в областния етап от надпреварата.

В отрядите младите огнеборци преминават теоретична и практическа подготовка в областта на противопожарната безопасност, провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност.

Младежкият отряд ще се подготвя усилено за своето участие като тренировките ще се провеждат на площта пред сградата на Районна пожарна в града.

Областният етап от състезанието „Млад огнеборец“ ще се проведе на 17-ти май на стадион „Христо Ботев“ във Враца от 10:00 часа.

Всички отряди, класирани за него, ще премерят сили в две дисциплини - бойно разгръщане на състезателна пътека и 400 м щафетно бягане с препятствия.

Първата включва четири участъка – през препятствия се построява шлангова линия, по мишена се действа с кофпомпа, като при напълване на съд с вода се задействат звуков и светлинен сигнал. На стойка правилно се подреждат пожарникарски уреди и съоръжения и се изпълняват възли, използвани при извършване на пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност.

Във втората състезателна дисциплина едновременно в два съседни коридора отборите преминават през девет участъка с предаване на щафета (струйник). Преодоляват се три препятствия - стойка с летва, стена със стъпала и дървена преграда, на която летвата не трябва да бъде съборена. И в тази дисциплина се изпълнява построяване на гасителна линия - разгъват се, като се скопчават към разклонител, два шланга. Борави се и с пожарогасител.

Победителите се излъчват отборно, от първо до трето място, в двете състезателни дисциплини, а въз основа на класирането и в двете дисциплини се определя отряд - първенец в комплексното класиране, който ще се класира за републиканското състезание.