Създадено в далечната 1949 година като Фабрично-заводско училище (ФЗУ), в него са приети 80 ученици и на 22 април 1949 г. започват учебните занятия. Тържественото откриване на училището става на 6 май 1949 година. В своята 70-годишна история, училището многократно променя своя статут, но не престава да бъде средище на професионалното образование. През 1956 год - Училището е преименувано в Професионално – техническо училище. През 1968 година - Училището е обявено за образцово учебно заведение. От 1969 година училището е преобразувано в Средно професионално – техническо училище по текстил.

През същата 1969 година е построена новата учебна сграда. На 23 април 1999 г., СПТУ по текстил се преобразува в Техникум по текстил и облекло. От 2007 год. ПГ по текстил и облекло вече е Професионална гимназия „Алеко Константинов”.

От 2010г. училището поема ново професионално предизвикателство и открива професията „Ресторантьор” със специалности Кетъринг и Производство и обслужване в заведения за хранене и развлечения. Новите професии и специалности бързо придобиват популярност и превръщат учебното заведение в привлекателно място за младите хора.

Наред с овладяването на тайните на кулинарното изкуство, бъдещите ресторантьори участват в различни творчески клубове - театрален клуб "Мелпомена", Мажоретен състав "Танцувай с мен", училищен танцов състав "Мераклии" и други.

Празничният концерт на възпитаниците на Професионалната гимназия показа, че освен професионалните умения, алековци притежават и огромен артистичен потенциал.

Изпълненията на талантливата певица Борислава Стоименова предизвикаха аплодисментите на публиката, а Мария-Магдалена поднесе виртуозно изпълнение на електрическо пиано. Актьорите от клуб „Мелпомена" представиха драматизацията „Бай Ганьо у Иречека”. Заедно с Мажоретния състав на училището, малките мажоретки от ДГ „Слънчице” изправиха публиката на крака.

Гост изпълнители за празника бяха грациите от Железничарски клуб по художествена гимнастика „Анелия”, които поздравиха виновниците за това тържество с прекрасното изпълнение на съчетанието, с което ще участват в световната гимнастрада.

Своят музикален поздрав отправи и певицата Рени Маринова, която изпълни вечната песен на България и неофициален химн „Моя страна, моя България”.

След края на концерта, ученици, учители и гости извиха на сцената традиционното кръшно българско хоро.