Ето кои са най-следените спортове от мъжете:
Футбол
Никой не е изненадан, че той е на първо място. Всяко дете рано или късно получава за подарък топка и започва да рита вкъщи или навън. Вниманието към този спорт е толкова голямо, че и до днес не може да се изчисли точната фен база. Все пак можем да открием картотекирани повече от 250 милиона играчи, в над 200 страни. Няма смисъл да говорим за заплатите на футболистите, веднъж щом достигнат професионалното си ниво и покажат качества, парите са последното, за което се притесняват. Пред телевизорите се редят милиарди да ги наблюдават, особено ако говорим за световни турнири. Организации като FIFA се радват на приходи от близо 2 милиарда долара за продадени телевизионни права. Световното през 2022 г. вече е закупено. 3.2 милиарда души са гледали световното през 2018 г. и това може да ни докаже, че до този момент е най-атрактивното спортно предизвикателство.

Баскетбол
Той е един от най-популярните и обичани спортове в САЩ. Когато споменем баскетбол, веднага в съзнанието ни излизат имена като Майкъл Джордан, Коби Браянт, Леброн Джеймс и други. Ако трябва да говорим за интернет пространството, баскетболистите са точно толкова известни, колкото и футболистите. Средната заплата на играч в НБА е около 3 милиона долара на година, следователно не можем да кажем, че този спорт страда от липса на средства. Феновете тук варират между 2 и 3 милиарда души. Популярността се пренася и пред малкия екран, като правата за излъчване на спортни събития е успяла да достигне до сумата от 2.6 млрд. годишно. По-сериозният проблем е, че извън изброените държави, този спорт не може да се похвали с толкова много фенове.

Тенис
Един от старите спортове с благородническо потекло, да това е тенисът. По статистики 1 млрд. души предпочитат да заложат на него като най-любим. Пред малкия екран можем да открием около 400 млн. зрители, искащи да наблюдават имена като Надал, Федерер или Джокович. Когато говорим за турнири от ранга на Уимбълдън или Ролан Гарос, правата за излъчването им генерират милиони долари. Не случайно на всяко събитие сред спонсорите на тениса можем да открием брандове като Ролекс, Mercedes-Benz, Nike, Puma и още много други.

Смесени бойни изкуства (ММА/Бокс)
Смесени бойни изкуства или т.нар. ММА. Поради факта, че това е международен спорт и абсолютно всички бойци намират място под слънцето, можем да бъдем сигурни, че важните мачове се гледат от цял свят. Привържениците определят двубоите, като ги оприличават на гладиаторските битки, играли се в древен Рим. Друг боен спорт, боксът, също започна да печели внимание, особено след отказването на хегемона през последното десетилетие Владимир Кличко. На сцената изгряха имена като Тайсън Фюри, Дионтей Уайлдър и Антъни Джошуа, които с играта си карат феновете да затаяват дъх при всеки рунд и всеки нанесен удар, връщайки ни в спомените за легенди като Мохамед Али и Майк Тайсън.

Хокей
Да може да сте изненадани, но именно хокеят заема 5-то място в тази класация. Официалните изчисления показват, че 2 млр. души са се насочили изцяло към този спорт. Хокеят може да се практикува на трева и лед, като двете разновидности могат да открият своите почитатели навсякъде по света. Хокеят на трева е популярен в Пакистан, Индия и Австралия, докато хокеят на лед може да открие фенове в САЩ, Канада и дори Русия. Зрители могат да се открият в повече от 80 страни. Поради факта, че се изискват условия, този спорт не може да се похвали с бързи темпове на израстване, но все пак се опитва.

Източник: actualno.com