Малките художници от Мездра взеха участие в проекта "Наследство" на художника от Пазарджик Елеонора Хаджиниколова, която подари пет платна на пет училища, за да могат децата да играят с тях, с размери 100 /100 см, за да могат децата да играят с тях. В паната пъзели художничката е нарисувала картини на различни теми – „Шевици”, „Кукери”, „Орфей”, „Първият парен локомотив в България”, „Герб на Княжество България”, „Емблемите на трите Национални парка”, „Великденски яйца”, „Коледни играчки”, „Коледен хляб”, „Образ на цар Симеон”, „Юрта”, „Глаголица”, „Кирилица”, предмети от Панагюрското съкровище, Рогозенското съкровище, пи Вълчитрънското съкровище, „Старата поща в Пазарджик”, „Възрожденски къщи” и др.

С много ентусиазъм и вдъхновение, петокласниците избраха да подредят своя картинен пъзел на открито сред природата. Многообразието от теми пък им даде възможност да разгърнат фантазията си и сътвориха истински шедьовър от различни картини, представящи богатото културно и историческо наследство на България.

Всяко пано от пъзела игра „Наследство“ съдържа по 21 броя малки картини, които се подреждат върху текстилна основа. Малките картини имат неправилни различни форми. Текстилната основа с размери 105 см/ 105 см се поставя хоризонтално ( на голяма маса, в стая на пода, на двора, на тревата).

Всяка малка картина има номер. Малките картини се съхраняват в торби от памучен плат. На всяка торбичка има номер. За всяка малка картина има въпрос, намира се вътре във всяка торбичка, който учителят трябва да прочете, а учениците да отговорят. Малката картина не бива да бъде изваждана от торбата и поставяна на основата, докато учителят не получи отговор от учениците. Може ученикът, който е познал отговора – той да извади малката картина и да я постави на основата. Но само учителят трябва да изважда въпросите.

Темите на малките картини са материалното и нематериално наследство на България. Материал от учебниците Човек и Общество за 3,4 клас и от История и Цивилизации - 5 клас. Подреждането на паното може да се ползва за открити уроци, интегрирани уроци, преговори в началото на годината, или за забавление и отмора, в края на учебната година. Т.е. по всяко време на учебната година.

Културно събитие се проведе в четири училища в България - ОУ „Христо Ботев“ - Мездра, СУ „Любен Каравелов“ - Пловдив, ОУ „Любен Каравелов“ – Пазарджик, Професионална гимназия по дървообработване „Иван Вазов“ - Велинград и Българското неделно училище „Орфей“ в гр. Линц, Австрия.