"Заседавахме с моите колеги от коалиционния съвет. Представих им мотиви и към този момент се обединихме по няколко теми - приемаме оставките на тримата министри Маринов, Горанов и Караниколов плюс оставката на министъра на туризма Ангелкова", това заяви Борисов след съвета.

Така на мястото на Младен Маринов се предлага Христо Терзийски, на мястото на Емил Караниколов неговият заместник Лъчезар Борисов, на мястото на Владислав Горанов връщат пък Кирил Ананиев. В министерство на здравеопазването слагат Костадин Ангелов, който е началник на "Александровска болница", а вицепремиерът Мариана Николова поема министерството на туризма.

Гласуването ще бъде най-вероятно още утре, а ще бъдат внесени в НС днес.

В понеделник ще представят и подготвят за социални и финансови мерки свързани с пандемията, каза Борисов. "Ще се работи събота и неделя. Някои от мерките ще наложат много спешно да се променят закони", уточни премиерът.

На свой ред Каракачанов ще приоритизират програмата на управление - демографията, БГ общностите в чужбина.

"Всяка партия и коалиция отговаря за себе си. Ние имаме разписан договор и действаме по него", каза още Борисов.

Премиерът поясни и мотивите си за оставката на Маринов, като даде да се разбере, че действията на полицията при протестите не отговаряли на неговите разбирания за отношение на протестиращи хора. "Второ, защото на "Росенец" имаше зареден протест и те трябваше така да го организират, че да няма подобни скандали", каза Борсов и добави: "Маринов може да е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват". Относно Горанов пък поясни, че има въпроси, които трябва да се понесат последиците и даде за пример, че и той няма отговор за Комисията за хазарта. "Владислав Горанов постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо пет години контролът по Комисията в хазарта е занижен", обясни премиерът. "За Караниколов започнах да чувам неща, които се случват във връзка с раздадените бонуси в Министерството на икономиката", добави още Борисов.

По думите му влизането в банковия съюз и чакалнята на еврозоната било изключителен успех. А договорените пари от ЕС , не само сме си ги запазили, а от Брюксел са дали половин млрд. за най-изостаналите райони и още толкова за границата.

Убеден съм, че друг не би могъл да ги постигне тези неща, каза премиерът. В понеделник ще стане ясно кои сфери и съсловия ще бъдат веднага подпомагани.