© Община Лом

Според национално изследване, най-често употребяваните наркотици сред учениците са марихуаната (21 %), хашиша (8,7 % ) и амфетамините – (4,9), а за пръв път деца посягат на психотропни вещества на 14-15 г. Голямо е разпространението и на т.нар. друсана трева – обработена с химически вещества марихуана от Китай, която е особено опасна с предизвикването на шизофренни състояния. Област Монтана не прави изключение от тази тревожна тендеция, почти във всяко училище има както деца, които употребяват наркотици, така и пласьори, също ученици, каза Мария Шуманска от Превантивно-информационния център.

23 на сто от учениците смятат, че пушенето на марихуана и наргиле не е вредно. Като причини за употребата на дрога децата изтъкват „любопитство“, „за удоволствие“, „от скука, за разнообразие“.

За изпълнение на Национална стратегия за борба с наркотиците (2020-2024 г.) е необходимо координарано сътрудничество между всички институции. Предлагането, разпространението, търсенето и употребата на наркотични вещества са идентифицирани като основни проблеми, на които публичните институции и гражданското общество могат да въздействат по ефективен и ефикасен начин. Те определят приоритетните сфери на въздействие, които си поставя за цел да реализира Стратегията. Тя включва за изпълнение две национални програми за превенция на употребата на наркотични вещества в училищна среда от 5 до 7 клас и от 8 до 11 клас. Във всяко училище ще се провеждат обучения на учители, родители и ученици.

Източник: lom.bg