В работната среща в училището на затвора участваха представители от Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията” – София, Цветан Цветков началник-отдел СДВР, Юлиян Шимширов началник-сектор СДВРП и Мария Генадиева началник-сектор СДВР в Затвора – Враца. От Регионално управление по образованието във Враца, участие взе ст. експерт по организация на средното образование Лорета Колева, директори, заместник –директори и учители от училищата към местата за лишаване от свобода в Ловеч, София, Сливен, Стара Загора, Бобов дол и Бойчиновци.

Директорът на училище „Мито Орозов” към врачанския затвор, Елеонора Дончева поясни за MediaNews, че на проведената кръгла маса са дискутирани темите за ограмотяване на възрастни в училищата към местата за лишаване от свобода, разисквано е по актуални проблеми и предизвикателства пред училищата към затворите у нас произлизащи от Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража и Закона за предучилищното и училищно образование.

Дончева допълни , че на работната среша са взети важни решения във връзка с приема и записване на ученици и уеднаквяването на изискванията за документацията в училищата. Участниците в кръглата маса са взели решение да се изпрати мотивирано Становище до Министерството на образованието и науката с предложение да се преразгледа начина на финансиране на училищата към местата за лишаване от свобода.

В училището към затвора във Враца тази учебна година в класовете от първи до 12-ти клас влязоха 178 лишени от свобода. Някои от тях са изтърпели наказанията си и вече са на свобода. Учебната година ще завършат повече от 150 ученика, от тях петима зрелостници полагат усилия да се дипломират успешно. Обучението е с професионално направление машиностроене, металообработване и металургия. Програмата в училището на врачанския затвор е по план утвърден от образователното министерство.