Във форума взеха участие над 30 директори, заместник-директори и учители от област Враца, както и представители на Регионалното управление на образованието - Враца Митонка Червеняшка – началник отдел ОМДК, Лорета Колева – старши експерт и Пламенка Ангелова – старши експерт.

Домакините от ПГ "Алеко Константинов" представиха три открити урока по учебна практика - "Сервиране и барманство", "Технология на кулинарната продукция” и занимание в групата по интереси "Млад артист”.

Директорът на учебното заведение инж. Христинка Минова презентира пред аудиторията биографията на училището, успехите на учениците и посочи някои конкретни данни за постигнати резултати в работата на екипа по преодоляване проблема с отсъствията.

Старши експертът от РУО - Враца Пламенка Ангелова подчерта, че не случайно са избрали мястото на форума да се проведе в професионална гимназия, тъй като е безспорен факт, че именно в тези училища се наблюдават най-много отсъствия. А мездренската професионална гимназия е добрият пример за успешното справяне с този повсеместен проблем.

Своите наблюдения сподели и Димитрина Тодорова, старши учител в Средно училище "Св. св. Кирил и Методий” - Криводол. Тя отбеляза, че вече трета година поддържат професионални контакти с колегите си от Мездра, учениците от двете училища провеждат общи занимания на разменни начала.

Тази форма на работа се оказва особено работещ модел за намаляване броя на отсъствията, защото учениците имат възможност да сверяват часовниците си с други свои връстници от друго населено място. Още повече, че когато децата излизат извън традиционната учебна среда, те се мотивират много повече за постигане на по-добри резултати.

Възпитаниците на професионалната гимназия бяха подготвили богато разнообразие от кулинарни изкушения за импровизирания коктейл по време на кафе паузата.