В сравнение с август 2017 г., общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 30 души.

Разпределението на безработните младежи по професионален признак и образование показва, че безработните младежи без специалност са 61,05%, а с основно и по-ниско образование – 38,27%.

Към 30.09.2017г равнището на безработица за област Враца е както следва:

Безработни младежи до 29 год. – 87; над 50-годишна възраст – 1098; с трайни увреждания са 270. Продължително безработните лица са 1088. Броят на продължително безработните младежи до 29 години е 62.

Според образователния признак, 351 са висшисти, 1470 със средно образование и 1172с основно и по-ниско. Намалял е броят безработните лица със средно образование, а на тези с основно и по-ниско образование -1107. Намалял е броят на регистрираните лица с висше образование с 2.67%.

Входящият поток през септември 2017 г. е 395 лица, в т.ч. новорегистрираните са 386 лица, с възстановена регистрация са 9. Входящият поток е нараснал спрямо август 2017 г. с 26 души.

От новорегистрираните 386 безработни, 153 са регистрирани след освобождаване от работа с право на парично обезщетение; 16 - след работа по програми и мерки за заетост по ЗНЗ; 49 - след работа в чужбина или в други региони на страната; 168 идват след изтекъл период на санкция при прекратяване по чл. 20, ал. 4 от ЗНЗ или са лица, не работили до момента, напуснали образователната система или такива, които се регистрират за ползване услуги на други институции.

От започналите работа лица 318 са устроени с посредничеството на бюрото по труда През месец септември работодателите са обявили на първичния трудов пазар и по мерки за заетост по ЗНЗ общо 201 работни места. От тях 102 работни места са от частен сектор.

През месец септември 2017 г. най-много свободни работни места са заявени от: административни и спомагателни дейности, образование, преработваща промишленост, търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети, строителство, транспорт, складиране и пощи и други.

В сравнение с август 2017 г., броят на заявените работни места на първичен пазар е намалял с 40. През месец септември са обявени на първичния трудов пазар и по мерки за заетост по ЗНЗ общо 534 работни места. Дирекция „Бюро по труда” продължава работата по няколко програми по заетостта.

Програма “Старт на кариерата” цели осигуряване на възможности за придобиване на трудов стаж на младежи до 29 г., завършили висше образование.

Национална програма “Асистенти на хора с увреждания” осигурява заетост на безработни лица в дейности, свързани с подобряване качеството на живот на хора с трайни увреждания или тежко болни самотни хора.

По дейност „Помощник-възпитател“ през отчетния месец по НП “Асистенти на хора с увреждания”, дейност “личен асистент” са работили 66 лица.

Национална програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания като приоритетно се включват лица с и над 71% намалена работоспособност, военноинвалиди, хора със сензорни или ментални увреждания са работили 26 лица.

Национална програма “Мелпомена”- Основната цел на Програмата - разкриване на работни места за подпомагане дейността на театрите в България. Обект на Програмата са безработни лица със специфичен опит, професионална квалификация, знания и умения в областта на театралното изкуство, регистрирани в Дирекции “Бюро по труда”са работили 5 лица.

Национална програма “Помощ за пенсиониране”- подкрепа за преход от безработица към работа и пенсиониране на безработни лица над 58 г. През отчетния период в Бюрото по труда – Враца са работили 5-има душ .

През отчетния месец 5 -има са работили по НП „Активиране на неактивни лица” и 21 - по Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица.

През септември 2017 г. по условията на изпълняващите се регионални програми общо са работили 20 лица, а по проекти на социалните партньори през отчетния период са работили както следва 16.

През периода по условията на мерки за заетост по Закона за насърчаване на заетостта са работили 154 лица. През отчетния период при реализацията на схеми по ОП "РЧР", при които конкретен бенефициент е Агенцията по заетостта, за региона на Бюрото по труда – Враца е извършено следното:

По Проект ”Нова възможност за младежка заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси ” са работили 23 лица. 11 работодатели са подали документи за участие в проекта. Те ще ползват преференциите, предлагани от Проекта, като чрез тях ще бъдат разкрити 18 работни места.

По Проект „Обучения и заетост”са работили 57 лица. През месеца 40 продължават обучение за професионална квалификация.

По Проект „Обучения и заетост за младите хора” са работили 56 лица. През месец август 11 лица са включени обучение за професионална квалификация.


Източник:
mlsp.government.bg