Община Враца е възложител на идейния проект, разработен от арх. Валери Маринов. По предложение на кмета Калин Каменов Общински съвет - Враца даде съгласие за промяна на статута на недвижимия имот и безвъзмездно прехвърляне правото на собственост в полза на просветното министерство.

Разработена е и Концепция за извънучилищно обучение, която ще бъде основата за образователно-възпитателната програма на МОН за учениците от цялата страна. Концепцията предлага православни образователно-възпитателни дейности в храм "Св. Иван Рилски", който се намира в непосредствена близост до училището, екологични дейности, за които местностите в района предоставят достатъчно възможности, патриотични дейности, съобразени с богатото културно-историческо наследство в района, както и туристически маршрути, които учениците ще посещават организирано с автобус на центъра или придвижвайки се пеша по еко пътеки и по част от маршрута на Мемориален комплекс "Ботев път".

Маршрутите предвиждат посещение на Черепишкия манастир "Успение Богородично", Археологически комплекс "Калето" - Мездра, Струпешкия манастир "Св. Пророк Илия", Професионална гимназия по каменообработване - Кунино, Туристически комплекс "Леденика", местността "Вратцата", Природозащитен и информационен център "Натура", Комплекс "Вестителят", Регионален исторически музей - Враца, Етнографско-възрожденски комплекс "Софроний Врачански", къща музей "Баба Илийца" - с. Челопек, местността "Камарата" и връх Околчица.

"Радостна съм,че днес започваме реализацията на тази патриотична идея, която се превърна в проект на Община Враца и се реализира с участието на кмета Калин Каменов, Общински съвет - Враца, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, началника на РУО - Враца Галина Евденова и Врачански митрополит Григорий. Благодарна съм на министър Вълчев, че одобри идеята още при произнасянето на наименованието на центъра, заяви по този повод областният управител Малина Николова.

Това е поредното доказателство, че вниманието и подкрепата на правителството и на министър Вълчев за област Враца са фокусирани към развитието на Северозапада. Чрез бюджета на МОН, за последните две години, област Враца е получила допълнително финансиране за модернизиране на детски градини и училища на стойност над 1 млн. лв.

Изграждането на Национален център за православно, екологично и патриотично възпитание и обучение ще представи област Враца като средище на духовно, културно-историческо, образователно и природно наследство с потенциал за ускорено развитие. Този проект ще даде възможност на учениците от цялата страна, чрез интерактивни дейности, да участват в интегриран образователно-възпитателен процес. Той ще е част и от правителствената политика за свързаност - икономическа, образователна, социална", каза още Николова.

Министър Вълчев потвърди, че идеята се вписва във всички политики на образователното министерство и един такъв национален център е наистина необходим. "Всички цели на проекта могат да се реализират точно тук. Сградата на училището е в добро състояние и скоро ще започне функционирането на центъра. След това ще бъде допълнително подобрен чрез реализацията на политиката за разширяване на образователната среда за ученици. Учениците трябва да посещават обекти с културно и историческо значение и в по-голяма степен да взаимодействат с връстници от различни области", допълни министър Вълчев.

"Заедно с областния управител решихме да предложим на министър Вълчев идеята закритото училище в с. Паволче да се превърне в първия Национален център по православно,екологично и патриотично възпитание и обучение, за да може учители и ученици от цялата страна да имат шанса да се докоснат до изконните ценни за нас кътчета, където Ботев и неговите четници са преминали. Затова съм изключително благодарен на министър Вълчев, че откликна на тази иновативна идея и прие нейното реализиране“, каза Калин Каменов.

По време на визитата си, министър Вълчев посети новооткритата STEM лаборатория в СУ "Христо Ботев" - Враца, интерактивните кабинети в ППМГ "Акад. Иван Ценов", ремонтираната сграда на ПЕГ "Йоан Екзарх" и Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство. В посетените учебни заведения са предоставени средства за ремонт и обновяване от бюджета на МОН през 2018 г.

Посещението на министър Вълчев в област Враца завърши с работна среща с експерти от Регионалните управления на образованието от областите Видин, Враца и Монтана.