© БГНЕС

Идеята на изложбата е да покажем един парад на красотата, нашите котешки приятели и да дадем възможност на всички посетители да се запознаят с нрава, с екстериорните качества, с поведението на котките, да научат повече за различните породи”. Това сподели за БГНЕС Габриела Димова от организаторите на изложбата.

Тя обясни, че изложбата включва и състезание на породите, което ще се оцени от четирима съдии. “Най-добрите котки се номинират и имат правото да участват в състезанието « Best of the best », тоест най-добрата котка”, заяви още организаторката, след което ни разказа за разликите в грижите между различните породи котки.

“Британските късокомести и дългокосмести породи са изключително лесни за гледане, привързват се много към дома и не затрудняват стопаните си. При котката “сфинкс” по специфичното е това, че те нямат козина и трябва да бъдат гледани на топло. През зимата техните собственици им слагат дрехи, като гушкането е неизменна част от ежедневието, тъй като те са изключително гушливи. За разлика от другите породи котки, сфинксът трябва да бъде почиствана с нужните препарати, тъй като ѝ липсва козина, но като цяло няма особени трудности при грижата им”

© БГНЕС

На въпроса коя порода котки са по-капризни, Габриела Димова отбеляза, че по-активните по-трудно се гледат. “Представители на бенгалската котка се гледат по-трудно, заради това че е свързана с дивите животни и през ежедневието е по-активна. Това нейно качество изисква повече игра от страна на стопаните, но с желание и внимание към нея отново няма особени трудности”, коментира още тя.

Ния, част от изложителите на тазгодишната изложба пък сподели какво е специфичното при египетската котка мао. “Точките по окраската и изразените зелени очи са отличителните ѝ черти, които силно правят впечатление. Моята страст по котките датира откакто се помня, така да се каже и като любител на котки мога да кажа, че те са несравними и всеки ден с тях е приключение”, заяви още тя и посъветва хората, които са решили да закупят домашен любимец е да премислят откъде е най-правилното място да бъде закупено или пък да бъде осиновено, както и котето да е минало през нужната ваксинация.

Ива Грохоранска, посетителка на изложбата подчерта, че всяка една година, когато се организират летни и есенни изложби в София, тя става част от тях. “Моята любима котка е британска късокосместа- сива, в момента имам четири котенца, три от които са семейство, а последното, за да не бъде приспано в болница стана част от нашето семейство. Много обичам котките, удоволствие е за мен да ги гледам, така че не изпитвам трудности”, обясни още любителката на котки.

Източник: БГНЕС/Dariknews