Процесът на оптимизация започна през февруари миналата година, когато с решение на Общинския съвет бе направено сливане на Средно училище "Христо Ботев" и Основно училище "Отец Паисий“.

Огнян Ценков каза, че пълният размер на финансирането на ремонта е 225 000 лв. През декември миналата година просветното министерство е превело на Община Видин близо 214 000 лв. Остава да бъдат изплатени около 11 000 лв., които ще бъдат получени след окончателното приключване на ремонтните дейности, според изискванията на Националната програма.

За да може да се работи без затруднения, тези 11 000 лв. са включени в списъка на капиталовите разходи и заложени в бюджета на Общината за 2018 г. Към края на март тази година на фирмата-изпълнител са преведени средства в размер на 143 000 лв. срещу представени фактури.

Директорът на училището Лиана Иванова обясни, че е направена цялостна подмяна на дограмата, извършено е боядисване. "Надяваме се, че ще бъде вече много по-приветлива сградата, има положителен ефект от подмяната на дограмата, отчита се намаление на разхода на гориво“, заяви Иванова. Със собствени средства са закупени щори за класните стаи. Директорката изрази надежда, че по-добрите условия за обучение ще привлекат и повече ученици.

Огнян Ценков също изказа удовлетворение от факта, че ОУ "Отец Паисий“ ще посрещне новата учебна година с осъществени мерки по енергийна ефективност, които ще създадат по-добри предпоставки за провеждане на учебния процес. "Целта на ръководството е училищата в община Видин да бъдат на еднакво добро ниво по отношение на материалната база и да бъдат еднакво привлекателни за нашите ученици“, каза по този повод Ценков.

Ремонтът продължава, като всички предвидени строителни дейности, заложени в количествено-стойностната сметка, ще бъдат извършени в срок.