Мамонтовото дърво беше вписано в Червената книга на Републиката през 2014 година. То е посадено пред входа на черквата преди повече от 80 години. Фиданката донесъл поклонник. Обиколката на дънера надвишаваше 6 метра.
Преди години буря прекърши около 15 метра от върха на секвоята, но тя се съвзе и продължи да расте. От години монасите твърдят, че кореновата система на секвоята застрашава устоите на храма. Преди няколко месеца те поискали разрешение от РИОСВ – Монтана да отсекат дървото. Еколозите организирали специална комисия, която на място е огледала състоянието на секвоята.

„Със сигурност корените застрашаваха основите на църквата. Наблюдавахме и процент изсъхване, а това застрашаваше живота на хилядите хора, които ежедневно са в манастира”, каза директорът на РИОСВ-Монтана Деница Славкова. Тя подчерта, че процедурата е спазена и на монасите е дадено разрешение да отсекат дървото.
Миряните обаче недоволстват. Те смятат, че в момента манастирът е като обезглавен, а стърчащият дънер пред входа на храма е изключително тъжна гледка.