„Българската хранителна банка“ е организация на 10 години, която работи с центъра и община Мездра от 2019 година.

Изпълнителният директор на Българската хранителна банка – Цанка Миланова, сподели за MediaNews, че хранителните продукти, които доставят са от големи дарители, с кратък срок на годност, но отговарящи изискванията за безопасност на храните и са години за консумация.

Тя подчерта, че организацията няма намерение да прекъсва работата си и смятат да разширят обхвата. Тяхната цел е храна да получават и хора, които не са от общината, а нуждаещи се от цялата област.

Цанка Миланова каза още, че Организацията е предоставила на два транша, от началото на този месец, продукти на стойност 2 130 лв. на МБАЛ - Мездра и на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация по вътрешни болести в града.

Директорът на ОЦСУД – Наталия Горанова сподели за MediaNews, че продуктите са предимно за потребителите на домашен „Социален патронаж“, „Дома за стари хора“ и ТО на „Съюза на слепите“. Близките на членовете на Териториалната организация ще бъдат извикани в Общинския център, за да получат продуктите, а доброволците на Българския червен кръст в Мездра ще разнесат по домовете останалите продукти на самотно живеещите членове на организацията, както и на потребителите на домашен „Социален патронаж“ и възрастните, настанени в Дома за стари хора.

Наталия Горанова
Наталия Горанова

Наталия Горанова разкри, че преди няколко дни центърът е получил и друго дарение от БХБ – над 5000 кроасана, които са били раздадени на децата и учениците в местните детски градини и училища. А по повод Международния ден на белия бастун, който бе отбелязан на 15 октомври, пакети, дарение отново от Фондацията, са получили всички членове на „Съюза на слепите“.

По случай 20-годишнината от създаването на пенсионерски клуб „Златица“ в мездренското село Зверино, членовете му са получили 105 хранителни пакети, дарени отново от организацията.