Вместо стикер върху стъклото на автомобила първоначално стикер ще бъде лепен върху самата застрахователна полица. След около две години и половина и този стикер ще бъде премахнат, а вместо него върху полицата ще бъде отпечатван двумерен баркод.

При сканиране на този баркод ще бъде осъществявана електронна връзка с данните на Гаранционния фонд за автомобилите в страната с валидна “Гражданска отговорност”. Така при проверка на пътя полицаите ще могат да проверяват дали полицата, която носи шофьорът, е валидна. Предложението на Министерство на финансите е стикери да бъдат лепени върху полиците до края на 2026 г. и едва след това лепенките да бъдат заменени с безплатен баркод.

Стикерът на автомобила струва 1,40 лв., посочва разгневен гражданин по отношение на предложените промени в Кодекса за застраховането. Тези 1,40 лв. влизат в цената на всяка застраховка и се плащат от хората. Сметнете колко застраховки се правят на година, при положение че в страната има около 4 милиона автомобила, а за много от тях собствениците плащат разсрочено на тримесечие и съответно им дават четири стикера по 1,40 лв., посочва гражданинът, който използва името Севастократор. “Това са милиони левове влизащи в нечия (наша) фирма”, допълва той. Не е ясно дали стикерът, който ще смени този на стъклото на автомобила и до края на 2026 г. ще бъде лепен върху полицата, ще бъде по-евтин.

Стикерът отдавна е загубил своята роля. Камерите по пътищата разчитат номерата на автомобилите и автоматично по номера може да бъде проверено дали колата има застраховка “Гражданска отговорност”.

А ако автомобилът бъде спрян от полицай на пътя, има други варианти да бъде проверено дали има полица. Шофьорът трябва да носи както самата полица, така и допълнително картонче, издавано от Гаранционния фонд, което доказва наличието на застраховка. Освен това по номера на автомобила може да бъде направена справка в данните на Гаранционния фонд и онлайн да бъде проверено дали има действаща застраховка.

При пътуване в чужбина стикерът върху предното стъкло също не върши никаква работа. В чужбина камерите не могат да проверят по номера дали автомобилът има застраховка. Но камерите не могат да направят това и по стикера. А ако в чужбина шофьорът бъде спрян за проверка от пътен полицай, той задължително трябва да носи полица “Зелена карта”, която се издава допълнително към “Гражданска отговорност”, без да бъде плащана допълнителна цена.

С предложените промени в Кодекса за застраховането “Зелена карта” ще бъде издавана само при изрично искане от страна на човека, който прави застраховката.